Sunday, 31 March 2013

Get Ready for Mainstream Steampunk


Wordt Steampunk Mainstream?

Steampunk is zichtbaar groter aan het worden. In Japan is Steampunk een veel gebruikte stijl in film en animatie. Hollywood heeft ook al de nodige films uitgebracht. Zelfs Justin Bieber heeft de steil gebruikt (en de plank geheel misgeslagen).
Blootstelling aan Steampunk, zelfs door Justin Bieber, kan een groter publiek interesseren in Steampunk. Maar hoe ver zijn we? Wordt Steampunk deel van de mainstream?
Marvel helpt momenteel mee aan de webserie Progress en World of Steam wordt op geproduceerd door bekende filmmakers. Betekend dit dat Steam Punk 'the next best thing' wordt?

In een artikel van TIME interviewt Lily Rothman historicus James H. Carrott en futurist Brian David Johnson over dit onderwerp. Een must voor iedereen die zich in Steampunk verdiept en vergeet vooral de commentaren onder de artikels niet te bekijken.
Hier is ook een ouder Artikel in Time of Steampunk: Reclaiming Tech for the Masses.

Geef alstublieft ook jullie mening hierover beneden in de reacties.

Friday, 29 March 2013

Indie Gogo: Progress - Gothic Steampunk Web Series

Wat als er al internet was in 1888? Zou Jack the Ripper zou slachtoffers op internet plaatsen?
Gezien zijn bereidheid om brieven aan de autoriteiten te schrijven over zijn misdaden is het zeer aannemelijk dat deze mysterieuze moordenaar dit medium zou gebruiken om zijn daden aan het grote publiek te openbare.
En hoe zou hij dat doe? Met foto's? Films(, als dat technisch mogelijk is)? Blogt hij erover?
In de Webserie 'Progress' worden deze vragen en meer beantwoord.


Jack the Ripper op het internet is een zeer boeiend idee. Voorlal van wege de myhe die rond the Ripper is ontstaan in zijn eigen tijd. Er waren meerdere serie moordenaars in Victoriaans Londen, maar omdat zijn identiteit nooit is achterhaald zijn de verhalen omtrend the Ripper door blijven bestaan. Want als je er over nadenkt bestaat Jack the Ripper niet. Hij is een fictief persoon die wordt geassocieerd met de moorden op prostituees in 1888. De werkelijke moordenaar is anoniem gebleven en heeft zijn werk voortgezet onder de naam die de media hem heeft gegeven. Jack the Ripper.




Dat maakt de Ripper zulk mooi materiaal om een verhaal om te bouwen. Hij heeft niet bestaan. Je hoeft je niet druk te maken over de correctheid van de details over zijn jeugd bijvoorbeeld. Je kan speculeren wat je wilt terwijl het aannemelijk blijft.

Dat gezegd te hebben ben ik heel benieuwd hoe ze dat in Progress gaan verwerken en hoe zij zichhet stoom-aangedreven internet voorstellen en  het publiek wat zich daarop begeeft. Hoe exclusief is dit internet en hoe regeert het publiek op de berichten van 'The Ripper'? Gaan andere personen onder zijn naam moorden bekennen zoals in 1888 is gebeurd?

In Progress gaat een Sherlock Holmes-achtige Hacker gedurende 10-afleveringen achter de Ripper aan die zijn vriendin tegen dit monster moet beschermen. Wordt hierbij ook ingaan op de myth-making omtrend het persona van teh Ripper? Ik hoop het.

Momenteel vragen de makers om donaties die via Indy GoGo kunnen worden gedoneerd tegen leuke geschenken.



Wednesday, 27 March 2013

How to be a Steamer

Het blijkt dat dit blog bekendheid begint te krijgen. Iets wat heel fijn vind en langzamer hand begin ik vragen te krijgen over de “do’s en dont’s van steampunk” en wat is nou “echt Steampunk?”

Dus misschien wordt het tijd voor Steampunk voor beginners.

Wat betreft don'ts, die zijn er wat mij betreft niet. En laat niemand je anders vertellen. Er is geen definitie voor Steampunk. Alleen uitgangspunten. Het enige wat ik kan zeggen. Doe alstublieft wat anders dan die hopeloze zwart, bruin, cremé combinatie.

Voorlopig houd ik het bij uitgangspunten. Misschien ga ik in een vervolg artikel dieper in op de details of schrijf iets aan de hand van vragen en andere feedback. Dus beschouw dit als deel 1 van ‘How to be a Steamer.’

De uitgangspunten

Dress for action
Steampunk gaat over avontuur, dus als je iets draagt moet 'kracht' uit stralen. Je klaar voor de 'strijd' zijn. Zij het een gevecht tegen grote robots, een reis door de tijd of een bloedstollend theeduel, cook off of gala.

Pick a theme
Sluit aan bij de eerste. Wat voor avonturier wil je zijn? Gewoon een tijdreizer die tijdens een exotische gebeurtenis wil picknicken of ben je onderweg om een schat op te graven. Beter om gericht spullen te kopen dan willekeurige prulletjes aan te schaffen die je nooit draagt.

For the love of gadgetry
Het genre Steampunk draait om onze relatie met technologie en hoe de geschiedenis er uit zou hebben gezien als bepaalde technologie eerder in de tijd zou zijn ontwikkeld. Gadgets zijn daarom belangrijk, maar(!) draag geen gadgets om het dragen van gadgets. In een goed kostuum moet een gadget (vind ik) iets zeggen over jou of je rol. Het grote bezwaar van Steamers is immers dat moderne technologie zo kaal mogelijk wordt gemaakt om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken.

Retro-futurisme
Steamers zijn nostalgisch naar het verleden wat nooit heeft bestaan. We nemen voorbeeld aan het verleden omdat het heden faalt te inspireren.
Wat mij betreft betekend dat we voorbeeld mogen nemen aan alle periode en niet alleen de victoriaanse tijd. Zelf zou ik graag meer Goude Eeuw geïnspireerde thema's willen zien (of überhaupt Nederlandse thema's).Hoe dan ook, zoek eens naar foto uit de victoriaanse tijd of vroeg twintigste eeuw. Daarbij, kleding hoort getailleerd te zijn (daarom droegen mannen korsetten). Wijde broeken of t-shits zijn daarom niet mode verantwoord. (Wat minder als de kinderen die in de groei zijn, maar toch). Ongeacht uit welke periode deze strakke kleding komt, je gaat al goed in de richting.

Kringloop
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Steampunk. Dus kijk eens bij de lokale kringloopwinkels, rommelmarkten of kledingbeurzen voor kleding of prullaria. Online zijn veel ook militaria winkels die oud en origineel leger materiaal en kleding verkopen. Replica legerbroeken uit de jaren '40 kan ik erg aanbevelen. Ik draag ze dagelijks. Om het volgend jaar 2014 wordt is de eerste wereld oorlog markt ook aan het opkomen. Veel replica kleding uit die periode verschijnt nu.

Tot zo ver deze eerste opsomming van uitgangspunten.

Zoals ik eerder in het artikel heb geschreven is dit een deel 1. Vind je dat er iets ontbreekt of ben het faliekant niet met de uitgangspunten eens, reageer hieronder of stuur mij vragen.
Voor de rest: be cool, be splendid.

Tuesday, 19 March 2013

Kickstarter: Fathom



Fathom is een Indy productie waarin de speler ruïnes onder het oppervlakte van de Bermuda Driehoek moet verkennen in een duikbel-achtige onderzeeër.
De preview is veelbelovend en het verhaal klinkt interessant
Ben jij iemand die van puzzels houdt en sidescrollers met een intrigerend plot? Misschien is het dan de moeite waard om deze kickstarter te steunen.

Tuesday, 12 March 2013

Nederlandse Steampunk Agenda

De Nederlandse Steampunk agenda moet nodig worden geupdate voor 2016.

Tuesday, 5 March 2013

Requiem for a tank




Ik mis inspiratie de laatste tijd. Wonder boven wonder heb ik met een vriendin wel een plot voor een kort verhaal kunnen bedenken, maar de inspiratie stroomt niet echt.
Dus ik dacht laat ik iets over mijn huidige favoriete tijdverdrijf gaan vertellen, World of Tanks!
Maar de aanloop daar toe vond ik leuker en interessanter om iets over tanks in het algemeen te schrijven.

Engelse Mark I
Tanks dus. Deze machines hebben mij altijd geïnteresseerd. Hun uiterlijk. Hun geschiedenis en het feit dat ze über-awesome zijn. Zelfs de Mark I Engelse tanks uit de eerste wereld oorlog maken indruk op mij, ondanks dat ze om de haverklap stil kwamen te staan of vast kwamen te zitten in het terrein.
Daarnaast vind ik het interessant hoe ze in de statistieken worden meegenomen. Bijna altijd worden ze apart genoemd. Bij de D-Day statistieken hebben ze het over 20.000 voertuigen waaronder 1000 tanks. En wat zijn de andere 19.000 dan? Who Cares!

(Könings)Tiger II
Tanks zijn gewoon buitengewoon iconisch voor de moderne oorlogsvoering. Waar denken de meesten aan als het Duitse leger wordt genoemd? De Könings Tiger II of de Panther. Bijna niemand weet hoe ze er uit zien, maar iedereen kent de namen van deze monsters. De Duitsers gebruikte talloze andere wapens, maar deze verliezen omdat het geen tanks zijn!
Jammer StGw-44, wapen dat de handwapens revolutioneerde. You lose to the King.  

Wat ik zo ironisch vind is dat meestal het aantal tanks dat in de strijd verloren is gegaan wordt genoemd.
De bemanning van tanks worden zelden genoemd. Een beetje tank had vijf man aan boord. Dus één vernietigde tank is vijf man dood.
Het lijkt ook geen lolletje om in zo’n ding te zitten. Je kan niet geraakt worden door kogels, maar het idee dat een wapen met een kaliber van 8,8 cm of groter op je wordt gericht is niet bepaald een fijne gedachten.

M4 Sherman aka de  Ronson
of Tommy Cooker

Weet je dat voertuigen grappige bijnamen hadden in de tweede wereld oorlog? De vroege Amerikaanse Sherman tanks werden door de Duitsers Tommy-cookers genoemd… Zo vlogen nog al snel in de brand omdat de benzinetank aan de voorkant zat, recht achter de iconische Amerikaanse witte ster dat tevens een mooi doelwit was voor de schutters. In de fik vliegende Sherman tanks waren zelfs zo berucht dat de Engelse soldaten, die Shermans via het Lend-Lease programma ontvingen, deze de Ronson noemde. Een merk sigaret aanstekers met het slogan, "Lights up the first time, every time.” De Polen noemde de tank een brandend graf.

 

M3 Grant, aka Graf voor 6 man
De M3 Grant die via het Lend-Lease programma in Rusland kwamen werden door de Russen Het-Massagraf-voor-6-man genoemd. Dat was nadat ze het chassis niet langer met nagels in elkaar zetten die lossprongen als het voertuig werd geraakt. 

 

  
Als je er over nadenkt, hoeveel films heb je gezien over de tweede wereld oorlog waar de bemanning van een tank de hoofdrol in speelt? Doe nu het zelfde voor het aantal documentaires, geschiedenis of technische televisie programma’s die over tanks gaan.
Ik zelf ken één film dat over het onderwerp en dat is ‘TheBeast’ (1988) dat gaat over een Russische tank (T-55) bemanning in Afghanistan.
 Ondanks hun populariteit zijn tanks vanuit een historisch perspectief interessanter dan vanuit een verhaal perspectief.
Het is op zich logisch, maar in tegen stelling tot zwaarden, schilden of andere iconische wapens heeft het weinig symbolische waarde.

Wat heeft symboliek er mee te maken? Begrijp me niet verkeerd. De Tank staat symbool voor het moderne leger en alles wat daaraan gerelateerd kan worden, maar vanuit een karakter perspectief heeft het niet veel te bieden.
In de Beast was de tankcommandant geobsedeerd door zijn tank en offerde graag zijn bemanning op om zijn tank te redden, maar afgezien van dat kan je er niet veel mee doen. Een zwaard aan de andere kant is een object dat door één persoon gehanteerd wordt. Het kan staan voor kracht, ridderlijkheid, sociale stand etc.
En de tank? Tja. Het lijkt me erg lastig. Of je krijgt iets in de zin van Thomas de Tank, maar of je daarop zit te wachten
Realisme is ook een probleem. Neem een tank en je de bemanning. In films als Rambo kan je er nog mee wegkomen dat een tank door één persoon wordt bestuurd. In anime Valkaria Chronicles wordt een tank (gemodelleerd naar de Tiger II) door twee personen bestuurd maar in de meeste verhalen zijn tankbemanningen ondersteunende karakters waarvan meestal alleen de commandant in beeld komt om de strijd machine een menselijk gezicht te geven.

Dus, ja. Het is begrijpelijk dat er zo weinig fictie wordt geschreven over tanks en hun bemanning. Maar aan de andere kant is dat jammer want ik heb zeer veel respect voor deze lui. De bemanning moet praktisch één worden met het voertuig en met elkaar. De commandant moet altijd bedenken hoe de geschutskoepel is gedraaid ten opzichte van het chassis, ect. ect.
Als er zoiets bestaat als één worden met de machine, dan is dit het.