Tuesday, 5 March 2013

Requiem for a tank




Ik mis inspiratie de laatste tijd. Wonder boven wonder heb ik met een vriendin wel een plot voor een kort verhaal kunnen bedenken, maar de inspiratie stroomt niet echt.
Dus ik dacht laat ik iets over mijn huidige favoriete tijdverdrijf gaan vertellen, World of Tanks!
Maar de aanloop daar toe vond ik leuker en interessanter om iets over tanks in het algemeen te schrijven.

Engelse Mark I
Tanks dus. Deze machines hebben mij altijd geïnteresseerd. Hun uiterlijk. Hun geschiedenis en het feit dat ze über-awesome zijn. Zelfs de Mark I Engelse tanks uit de eerste wereld oorlog maken indruk op mij, ondanks dat ze om de haverklap stil kwamen te staan of vast kwamen te zitten in het terrein.
Daarnaast vind ik het interessant hoe ze in de statistieken worden meegenomen. Bijna altijd worden ze apart genoemd. Bij de D-Day statistieken hebben ze het over 20.000 voertuigen waaronder 1000 tanks. En wat zijn de andere 19.000 dan? Who Cares!

(Könings)Tiger II
Tanks zijn gewoon buitengewoon iconisch voor de moderne oorlogsvoering. Waar denken de meesten aan als het Duitse leger wordt genoemd? De Könings Tiger II of de Panther. Bijna niemand weet hoe ze er uit zien, maar iedereen kent de namen van deze monsters. De Duitsers gebruikte talloze andere wapens, maar deze verliezen omdat het geen tanks zijn!
Jammer StGw-44, wapen dat de handwapens revolutioneerde. You lose to the King.  

Wat ik zo ironisch vind is dat meestal het aantal tanks dat in de strijd verloren is gegaan wordt genoemd.
De bemanning van tanks worden zelden genoemd. Een beetje tank had vijf man aan boord. Dus één vernietigde tank is vijf man dood.
Het lijkt ook geen lolletje om in zo’n ding te zitten. Je kan niet geraakt worden door kogels, maar het idee dat een wapen met een kaliber van 8,8 cm of groter op je wordt gericht is niet bepaald een fijne gedachten.

M4 Sherman aka de  Ronson
of Tommy Cooker

Weet je dat voertuigen grappige bijnamen hadden in de tweede wereld oorlog? De vroege Amerikaanse Sherman tanks werden door de Duitsers Tommy-cookers genoemd… Zo vlogen nog al snel in de brand omdat de benzinetank aan de voorkant zat, recht achter de iconische Amerikaanse witte ster dat tevens een mooi doelwit was voor de schutters. In de fik vliegende Sherman tanks waren zelfs zo berucht dat de Engelse soldaten, die Shermans via het Lend-Lease programma ontvingen, deze de Ronson noemde. Een merk sigaret aanstekers met het slogan, "Lights up the first time, every time.” De Polen noemde de tank een brandend graf.

 

M3 Grant, aka Graf voor 6 man
De M3 Grant die via het Lend-Lease programma in Rusland kwamen werden door de Russen Het-Massagraf-voor-6-man genoemd. Dat was nadat ze het chassis niet langer met nagels in elkaar zetten die lossprongen als het voertuig werd geraakt. 

 

  
Als je er over nadenkt, hoeveel films heb je gezien over de tweede wereld oorlog waar de bemanning van een tank de hoofdrol in speelt? Doe nu het zelfde voor het aantal documentaires, geschiedenis of technische televisie programma’s die over tanks gaan.
Ik zelf ken één film dat over het onderwerp en dat is ‘TheBeast’ (1988) dat gaat over een Russische tank (T-55) bemanning in Afghanistan.
 Ondanks hun populariteit zijn tanks vanuit een historisch perspectief interessanter dan vanuit een verhaal perspectief.
Het is op zich logisch, maar in tegen stelling tot zwaarden, schilden of andere iconische wapens heeft het weinig symbolische waarde.

Wat heeft symboliek er mee te maken? Begrijp me niet verkeerd. De Tank staat symbool voor het moderne leger en alles wat daaraan gerelateerd kan worden, maar vanuit een karakter perspectief heeft het niet veel te bieden.
In de Beast was de tankcommandant geobsedeerd door zijn tank en offerde graag zijn bemanning op om zijn tank te redden, maar afgezien van dat kan je er niet veel mee doen. Een zwaard aan de andere kant is een object dat door één persoon gehanteerd wordt. Het kan staan voor kracht, ridderlijkheid, sociale stand etc.
En de tank? Tja. Het lijkt me erg lastig. Of je krijgt iets in de zin van Thomas de Tank, maar of je daarop zit te wachten
Realisme is ook een probleem. Neem een tank en je de bemanning. In films als Rambo kan je er nog mee wegkomen dat een tank door één persoon wordt bestuurd. In anime Valkaria Chronicles wordt een tank (gemodelleerd naar de Tiger II) door twee personen bestuurd maar in de meeste verhalen zijn tankbemanningen ondersteunende karakters waarvan meestal alleen de commandant in beeld komt om de strijd machine een menselijk gezicht te geven.

Dus, ja. Het is begrijpelijk dat er zo weinig fictie wordt geschreven over tanks en hun bemanning. Maar aan de andere kant is dat jammer want ik heb zeer veel respect voor deze lui. De bemanning moet praktisch één worden met het voertuig en met elkaar. De commandant moet altijd bedenken hoe de geschutskoepel is gedraaid ten opzichte van het chassis, ect. ect.
Als er zoiets bestaat als één worden met de machine, dan is dit het.

1 comment:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=XOEE1esGxNA

    Correctie. Ik heb een anime gevonden uit 2012. Girls Und Panzer. Ik heb alleen nog voorstukjes gezien, maar het ziet er goed uit.

    ReplyDelete