Friday, 28 December 2012

Kickstarter: Full Steam Ahead


 Wilde vandaag eigenlijk geen bericht plaatsten, maar deze Kickstarter duurt nog maar een paar dagen. The Ship: Full Steam Ahead van Blazing Griffin
Het is het vervolg op The Ship. Het is een moord mysterie waarin de spelers moorden moeten plegen aan boord van een victoriaanse Luxery Liner. Intussen moeten de behoeftes van de personages worden bevredigd, zoals eten, dansen slapen ect.
Het klinkt erg interessant. Ik kan ook niet zeggen dat ik vergelijkbare titels ken. Dus steun je graag de Indy games, bekijk dan deze Kickerstarter.

Thursday, 27 December 2012

Kickstarter Project: A Steampunk's Guide to Sex

Dat op het internet talloze would-be artiesten zijn is geen nieuws. Op Youtube verschijnen dagelijks nieuwe films met betrekking tot Steampunk zoals het eerder  door mij belichte Nuka Break van Wayside Creations. Voor de financiering zijn deze projecten van donaties afhankelijk. Eén van de meest effectieve manieren voor filmmakers is de dienst Kickstarter.

Op Kickstarter kunnen artiesten, filmmakers, schrijvers en muziekanten hun projecten bekend maken en om donaties vragen. Een hele succesvolle was het project van James Ralph, aka The Angry Videogame Nerd die een film over zijn internet alterego maakte. Hier is de trailer van de film die uiteindelijk geheel bekostigd is van donaties via Kickstarter.

Om mijn steentje bij te dragen aan Steampunk wil proberen regelmatig een Kickstarter Project onder de aandacht te brengen. Donateurs krijgen van de artiest een beloning, afhankelijk van de omvang van de donatie. Dit kan variëren van een pre-release DVD van de film tot een (bij)rol in de productie.
De eerste die ik onder de aandacht wil brengen vond ik op Brass Goggles. A steampunks guide to sex van Combustion Books en Steampunk Magzine.

Wednesday, 26 December 2012

Museum op Stoom

Dacht ik dat er weinig te doen viel op het gebied van Steampunk in Nederland, kom ik langs het bericht dat musea zich zijn gaan interesseren in Steampunk. En waarom niet? Steampunk is een vrij unieke combinatie van kunst, technologie en geschiedenis. Het heeft voor ieder wat wils.
Steampunk trok een ongekend aantal bezoekers naar 'The Museum of the History of Science' in Oxford toen zij daar de eerste museumexpositie van Steampunk opende. Sindsdien zijn er musea over de hele wereld die Steampunk-objecten in hun permanente collecties hebben opgenomen. Nederland mag natuurlijk niet achterblijven! Gelukkig hebben sommige musea voorbeeld genomen aan het buitenland.
 

De vuurproef is de nieuwe attractie van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Jaap Verbrug is één van de vormgevers van De Vuurproef.


“Ineens viel het woord steampunk. Toen wisten we: dat is een leuk handvat om mee te beginnen. Soms is Steampunk heel mooi, maar vaak te vergezocht. In De Vuurproef hebben we het spaarzaam toegepast.”

 

De attractie neemt de bezoekers mee op een reis door de tijd. De tour is voorzien met films met niemand minder dan onze eigen Rutger Hauer die de tijdreizigers begeleid gedurende een reis van tweehonderd jaar spoorweggeschiedenis.De attractie is sinds 22 november 2012 te bezichtigen. Hier zijn beelden voor een eerste impressie.

Tuesday, 25 December 2012


Gelukkig kerstfeest iedereen en veel gezelligheid en en creativiteit toegewenst.
Nu mogen jullie mijn afgrijselijke Photoshop-kunsten genieten.

.






Thursday, 20 December 2012

WTF! Bieber is Coming to Steamtown?

Op zoek naar een nieuw onderwerp voor dag werd ik verrast door de vreemde gewaarwording dat Justin Bieber een Steampunk kerstvideo heeft gemaakt .
Justin '@Thomas van Olden Heuvelt look alike' Bieber gaat Steampunk in zijn komende kerst video... Justin Bieber... Waarom hij?
 De grote vraag die nu in de Sp-gemeenschap rond gaat is, wat betekend dit. Gaat Steampunk mainstream of heeft Bieber persoonlijk een voorkeur voor de stijl?
MTV lijkt hier zelf ook vraagtekens bij te plaatsen.

Maar laten we beginnen met Justin Bieber. Hoe niet-interessant kan je zijn. Zijn hele imago is gericht op de generatie Twilight-meisjes die vallen voor zijn ... Ik weet niet eens hoe ik het moet noemen. Misschien heb ik daarvoor een meisje van dertien voor moeten zijn om het te begrijpen. Maar dat ben ik niet, dus wat kan ik zeggen. Het is Justin Bieber!
Nu moet ik zeggen dat ik de haat die het internet tegen Bieber heeft niet begrijp. Voor mij is Justin Bieber iets dat bestaat. Ondanks zijn houdbaarheid is hij nog steeds populair, wat best een prestatie is gezien zijn doelgroep, maar hij zal uiteindelijk verdwijnen. Dat is zonde, want van zich zelf heeft hij talent. Hij kan werkelijk goed zingen en heeft zichzelf leren drummen. Als hij nou ook de vrijheid kreeg om zich artistiek te ontplooien zou hij best een serieuze carrière kunnen opbouwen. Misschien nog steeds, maar... Hij is Justin Bieber! Wie kan hem nog serieus nemen.


Hoe dan ook, de video.

Dus... 'Justin Bieber's Shocking Style Transformation: More Metal, More Leather, More Steampunk?'
met de kerstdagen. Op zich is het geen onlogische keuze. De video speelt zich deels af in een werkplaats van de kerstman; een omgeving die zich goed leent voor de stijl... is het niet dat de ruimte is gevuld met breakdancers. De steampunkgadgets die zijn gemaakt door Skinz-N-Hidez. Dat is ook de hoogtepunt van deze video.
De werkplaats zelf is, meh. Daarnaast zien we CGI beelden van een ruimte/luchtschip met kerstelven in een stijl die meer overeenkomt met de lokale Mac Donalds dan... iets met kerst.
Dan kom ik erachter dat deze beelden uit een film genaamd Arthur Christmas komen. Ik heb nooit eerder van de film gehoord. Moving on.
Het nummer zelf is een zeer poppy, zeer nutteloze versie van Santa Claus is coming to town die niets bijdraagt aan kerst, muziek, Steampunk of de mensheid. De steampunkish atmosfeer past ook helemaal niet bij de muziek. Het is net alsof de filmregisseur en de muziek-producer (of wat de titel ook mag zijn) niets hadden overlegd toen ze dit maakte. Ook Justins eigen talenten zijn vergooit aan deze productie.
Toch heeft deze clip 10592797 hits op Youtube. Waarom? Het kan niet voor de muziek zijn... Toch? Laten we hopen dat het voor de Steampunk is. Ja, duidelijk de Steampunk.

Als je iets wilt zien wat meer de moeite waard is, hier is The Ballad of Mono Lisa van Panic! At the Disco.






Wednesday, 19 December 2012

Nuka Break


Ik ben een grote fan van de Fallout videospel-serie. Het was mij eerste kennismaking geweest met een futuristische-retro post-apocalyptische wereld (een stijl die nu bekend staat als Diesel-Punk of Raygun-Gothic).
Voor de gene die niet bekend zijn met de Roleplayinggames, Fallout speelt zich af in de post-apocolyptische 21/23ste eeuw waarin de Verenigde Staten, en mogelijk de rest van de wereld, tot as is gereduceerd door een regen atoombommen.
In het eerste deel is de speler een personage beter bekend als de The Vaultdweller. Een persoon die is opgegroeid in één van de vele ondergrondse bunkers (Vaults) die Vaulttec had gebouwd voor het geval van een Nuclaire Holocaust . De Vaultdweller wordt noodgedwongen zijn vault, die van alle gemakken is voorzien, te verlaten en een wereld te verkennen waar de mensheid nog elke dag worstelt met de nasleep van de derde wereldoorlog.
De wereld van Fallout is een woesternij, waaronder talloze relieken liggen begraven van een vergeten civilisatie en is omgeven van bandieten en mutanten. Oude ruïnes getuigen echter nog van grootsheid van het 21ste eeuwse America en langs de restante van de interstate rusten nog steeds de chassis van Cadillacs en Nuka Cola Trucks... Pas op. Hun nuclaire motoren zijn nog steeds explosief. Gelieve hier niet met uw plasmageweer op te schieten.

De eerste twee Fallouts (1997 en 1998) spelen van Interplay hadden een isometrisch perspectief (van bovenaf) en volgde een relatief liniaire verhaallijn. Deze werd later aangevuld met Fallout Tactics:  Brotherhood of Steel (2001). Dit was de trilogie van Fallout. Er werden plannen bekend gemaakt voor Fallout 3, maar die was een stille dood gestorven als Project van Buren. De oorspronkelijk verhaallijn is terug te vinden op de Fallout Wiki.
Maar! In 2007 maakt Bethesda Fallout 3 bekend, als FPS (First-Person Shooter) view wel te bestaan. Oude Fallout fans vonden het een schande en eiste het oude Isometrische perspectief die de serie tot dan toe kenmerkte. Het heeft echter niet geholpen.
Fallout 3 werd een groot succes en een waardige opvolger van de reeks. De duistere humor, de popcultuur referenties en verwijzingen naar de monsterfilms van de jaren '50. Alles zat er nog steeds in en ik heb er van genoten. Zelfs van zijn opvolger Fallout: New vegas.
Nu zal het niemand verbazen dat Fallout een grote fanbase heeft. De serie heeft immers Dieselpunk op het videospellandschap geplaatst. Het heeft ook veel fanfilms voortgebracht, waaronder mijn favoriet, Nuka Break, door Wayside Creation

Poe, dat duurde lang om daar te komen.

Nuka Break is een (nog) lopende serie dat zich afspeelt in de Fallout wereld. Fans zullen veel elementen, zoals wapens en andere voorwerpen direct herkennen uit de spelen. De productiekwaliteit is ook uitstekend voor een fanmade serie. De props zien er zeer goed uit en op youtube geeft Zack Finfrock uitleg hoe je deze kan maken.
Ik raad deze serie ten zeerste aan, ook voor hen die niet met Fallout bekend zijn. Het eerste seizoen is al afgerond, maar de makers hebben al plannen voor de tweede. Wil jij hen hierin steunen. Geef dan je donatie hier zodat ze dit project tot een denderend einde kunnen brengen!


Tuesday, 18 December 2012

A Fabulous Xmass Everbody... Garçon! Music!


Through your Eyes on Christmas Eve door Abney Park

 Nog steeds op zoek naar de juiste kerstmuziek die bij uw specifieke smaak past? Bent u al diezelfde kersttrack meer dan zat? Abney Park heeft dit jaar zijn eerste kerst CD (preview) uitgebracht!
Het zijn covers van diverse kerstklassiekers in de unieke stijl van Abney Park gecomplimenteerd door de stem van de Captain himself, Robert Brown.
Zeer aan te raden voor de kerstdagen als je een keer iets anders wilt of je bezoek aangenaam wilt verrassen.

De CD is te koop bij meerdere online winkels en is natuurlijk te verkrijgen via hun eigen website http://www.abneypark.com/


Monday, 17 December 2012

Marchetti's Magnificent Monobike

Modern Steam Monobike 1896
(1/7th scale) by Stefano Marchetti
Kan iemand zich nog de aflevering van Southpark herinneren dat Mister Garrison een revolutionair voertuig ontwikkelde? The Monowheel! Stefano Marchetti heeft nu zijn eigen model, zonder de twijfelachtige aansturing. Dit is de Monobike.

Sunday, 16 December 2012

Paal en Perk



Hallo en dank u, wie en van waar u ook bent, om de tijd te nemen om mijn nieuwe en eerste blog te lezen. Het idee om een blog te beginnen spookt al een lange tijd door mijn hoofd. In de eerste plaats voor mijn fictie verhalen die ik binnen zal plaatsen. Ik wilde er echter meer mee. Iets waar iedereen met overeenkomende interesse iets mee kon.

Ten eerste. Ik hou van Steampunk. Van jongs af aan vond ik onwerkelijke combinaties mooi. Bijvoorbeeld een elf uit Lord of the Rings met moderne radio of een dwerg met een machinegeweer. De objecten horen niet bij de karakters, maar door twee willekeurige concepten bij elkaar te voegen ontstaat een derde concept. In het geval van Steampunk is dat het verleden met de toekomst. Meestal de 19de  of  vroeg 20ste  eeuw met Science-Fiction. Het combineert twee van mijn fascinaties met elkaar. Mijn zucht naar het verleden met een verlangen naar de gemakken van de toekomst. Ik wist alleen tot voor kort niet wat ik er mee ging doen
Door doorslag kwam dit jaar toen ik de steampunk-conventie Emporium Vernesque (1) bezocht in Arnhem (ps. Als het weer wordt gehouden. Gaan!). Door begon ik in samenzijn van goed gezelschap te filosoferen (die neiging heb ik wel vaker) over Steampunk en wat ‘wij’ doen. Dat kwam naar aanleiding van een interview in de ‘The Steampunk Gazette’(2) waarin een interview staat met Robert Brown, de lead zanger van Abney Park, waarin hem werd gevraagd wat zijn favoriete tijdperk was.
Hij antwoordde, wat naar mijn mening één van de beste antwoorden die een Steampunker maar kan geven: “Het tijdperk wat niet bestaan heeft, maar eerder het tijdperk waarin alle perioden samenkomen…”
Na het lezen van deze woorden kwam ik tot de conclusie dat ‘wij’ een nostalgie hebben naar het tijdperk die nooit heeft bestaan. Nu kan je het hier mee eens zijn of niet, nostalgie en een liefde voor anachronisme liggen bij de kern van de Steampunk. Maar wat is de kern? Een koffiekan uit 1860 is op zich niet Steampunk, maar plaats het in een setting met een stoommachine waarin een kijkbuis is gebouwd en het is (redelijk) Steampunk. Maar waarom?
Vraag tien steampunkers wat Steampunk is en je krijgt tien verschillende antwoorden. Steampunk is het gevoel dat het oproept in de gene die er voor openstaan. Sommige vinden Jules Verne Steampunk, terwijl andere zeggen dat de naam Steampunk toen nog niet was uitgevonden voor 1980.
(Sub)Culturen hebben altijd de neiging zich te definiëren. Het normen en waarden debat in Nederland is daar een goed voorbeeld van. De ene zegt dat hoofddoeken afbreuk doen van het straatbeeld waarop de andere schouderophalend regeert. In subculturen is dat niet anders.
Ik merk het zelf bij middeleeuws reënactment (uitbeelden en soms naspelen van een specifieke periode uit de geschiedenis) dat ik een onderscheid maak tussen goede middeleeuwse groepen en ,laten we zeggen, minder goede. Het komt allemaal neer waar iemand grenzen aan stelt en waar de grens wordt getrokken.
Bijvoorbeeld, op internet bekeek ik foto’s van vrouwelijke modellen in een steampunk-setting (om voor de hand liggende redenen, wink-wink, nodge, nodge) en las terloops de commentaren. Daarin bemerkte één schrijver dat de kleding te ‘Goth’ was. Andere heb ik ook al een onderscheid horen maken tussen steampunkers en steamgoths.
Even los van steam-actment, re-punk-ment, Goth-ever krijg ik het gevoel dat dit soort geneuzel het gevolg is van een soort snobisme dat ontstaat binnen (sub)culturen. Dit is niet onnatuurlijk, maar het gevolg van een groep die zichzelf probeert de definiëren en andere gaat uitsluiten omdat zij vervolgens niet aan hun definitie voldoen. Ik vrees echter dat dit niet te verhelpen is en geloof dat we daar niet naar moeten streven. Wie een monster probeert te verslaan riskeert er immers zelf één te worden.
Een definitie voor Steampunk bedenken is ook niet mijn doel. Steampunk is een creatieve stroming en dat moet zo blijven. “Steampunk is fun,” behoort het motto te zijn en moet net zo ondefinieerbaar blijven als het woord “Fun”.
Wat ik wel wil doen is elementen die terugkomen in de Steampunk gaande weg identificeren en ontleden. Waarom dan?
Omdat ik dat leuk vind natuurlijk!
Nou, ja dat en omdat ik hoop dat iedereen die zich geïnteresseerd in Steampunk hier wat aan hebben en hier commentaar opgeven om zodat ik tot nieuwe inzichten kan komen voor toekomstige artikelen.
Wat ik niet zal doen is Steampunk als fictie-genre beschrijven, haar auteurs of haar geschiedenis. Ik meen dat er meer dan voldoende op internet daarover te vinden is en dat andere daar meer gekwalificeerd voor zijn. Dat sluit niet uit dat ik er naar zal verwijzen.
Als afsluiting van dit eerste artikel: wie weet waar dit blog naar toe gaat. Hangt ook van de vraag af. Het lijkt me leuk om ook films, boeken en andere media te recenseren voor de afwisseling en zelfs interviews. Als personen interesse ben ik bereid festivals te promoten en verslagen van de gebeurtenissen te schrijven. Wat dat betreft sta ik open voor alle verzoeken.

Ik hoop dat deze eerste poging de lezers uitnodigt terug te komen. Ik wens jullie veel anachronistisch plezier toe.

1) http://www.emporiumvernesque.com/
2)   Major Tinker, The Steampunk Gazette is verkrijgbaar op internet via de betere online-boekhandels.