Friday, 29 November 2013

Airlords of Airia




Airlords of Airia is één van de vele korte films in het Steampunk genre die mede is gefinanciërd door crowdfunding. De trailer beloofde een rijke coputer gegenereerde wereld in de lucht met gevechten in de wolken, maar is dat ook het kijken waard?



Ik vind het moeilijk om dit soort fanfilms te recenseren, juist omdat het onafhankelijk is geproduceerd op een mager budget. Maar dat betekend niet dat ze immuun zijn voor kritiek. Neem series als Red versus Blue of Nuka Break. Deze zijn bijna niet meer weg te denken uit internet/youtube scene. In deze series zijn kijkers fans van de karakters. We lachen om hun grappen en willen weten wat hun achtergrond in. Airlords of Airia..? Uh, uh.
De wereld van Airlords of Aria is door een ramp overstroomd, maar na drie decennia heeft de mensheid de resterende eilanden herbevolkt.
De film begint als de leiders van Aria, ik neem aan dat het Airia is,  bijeenkomen om de vondst van een toren te bespreken. Volgens Admiraal Karak, herkenbaar aan zijn Pithhelm blijkt het een machine die de maan uit zijn baan kan slepen, met alle gevolgen van dien. Karak wil het wapen gelijk gebruiken om vijandelijke havens en steden te overspoelen... Uhm, admiraal, u snap toch dat de kleinste manipulatie van de maan wereldwijde gevolgen heeft... Ik bedoel, Aria zal er ook last van hebben, zelfs als de maan in een gunstige positie staat. Admiraal? Oh, u gaat er toch mee door...

Ondanks protest van de rest van de admiraliteit gaat Karak door met zijn intentie om het wapen te gebruiken. Adjudant Roerer, althans ik geloof dat het haar naam is, ontsnapt aan Karaks manschappen, maar steelt de sleutel van Karak die nodig is om de machine te activeren... Waar komt die sleutel vandaan en hoe komt Roerer er aan? Geen idee. Ik vermoed dat Karak één van die figuren is die zijn sluetels on de deurmat bewaard.
Dan volgt de rest van de film, wat in principe één groot luchtgevecht is om deze machine. Er worden jagers gelanceerd, schepen schieten op elkaar. Dan wordt Roerer gered door de drakenrijder van de Nautilans, tenminste ik denk dat het ze zijn, die lucht hebben gekregen van Karaks plan om hun kuststreken te laten overstromen.... Denk ik. En dan eindigd de film met tijdbom in de toren en het bericht ´to be continued...´

Het valt misschien wel af te lezen dat ik niet bepaald gegrepen ben door het verhaal. De hele film lijkt wel een techdemo van een grafisch ontwerper. Begrijp me niet verkeerd, de CGI is mooi, de actiescenes met de luchtschepen zijn goed gedaan, maar snel de acteurs in beeld komen wordt ik uit de ervaring getrokken.
Ik weet niet of het de acteurs zelfs zijn of de engels stemacteurs, maar het acteren komt erg 'gemaakt' over. Nu is het niet makkelijk om voor een greenscreen te zijn zonder mogelijkheid om je te bewegen, maar ik heb karakters nodig om me in te leven.
Dat is mijn grootste bezwaar met deze korte film, het neemt de tijd niet om de karakters te leren kennen. De namen van de partijen en personage worden maar één keer terloops genoemd. Ik moest herhaaldelijk terugspoelen om de namen te horen en eigenlijk doen ze er niet toe. De film is dit, er is een massavernietiging wapen, die 3000 jaar geleden door een groep suicidalen is gebouwd (Serieus, wie zou dit ding als wapen willen gebruiken) en daarna volgt een luchtgevecht. De details er om heen zijn zo vergeten. Dit is de derde keer dat ik de film zie, en ik wist niet de Adjudant Roerer op een smokkelaarsschip zat. Het gene waar de film zou moeten draaien, aka de personages en karakter momenten, worden terloops in  stills verteld alsif de makers zeggen; 'Ja, we hadden een compleet verhaal, maar onze acteurs zijn zo matig dat we iets hadden van, laat maar.'
Nu snap ik dat dit een korte film is en voor greenscreen wordt geacteerd. Je hebt maar beperkt te tijd... Maar je film eindigd met, will be continued! Dan neem ik aan dat er meer komt! Had je dan niet beter dit luchtgevecht kunnen uitstellen tot deel 2? In plaats daarvan hadden de karakter uitgewerkt kunnen worden. Het conflict tussen de Adjudant en de smokkelaars kunnen worden uitgespeeld, etc.

Vooruit, niet alles is slecht. De CGI is goed en de muziek is uitstekend, al vind ik de eindcredits van Abney Park, Under the Radar, onpasselijke fanservice wat niet aansluit bij de film of de rest van de muziek... Tenzij ze de smokkelaars hadden uitgewerkt!
Anyway, ik vind de muziek het hoogtepunt van Airlords wat de al goede CGI actie nog spannender maakt. Helaas staat deze actie me nu amper nog bij (lees vijf a tien minuten later).
Kortom, ik denk dat de makers te ambitieus waren en de nadruk op de verkeerde plekken hebben gelegd.


Wednesday, 20 November 2013

Steampunk in de Media: Emporium Vernesque in de Gelderlander



Oké, oké. Ik heb het een week volgehouden dat EV in de krant zou komen, maar nu is het eindelijk zo ver. Het artikel van 12 november 2013 in de Arnhemse editie van de Gelderlander. Het interview werd in Willemeen afgenomen van Tessa Waalderbos en ik. Dick Zwart was er ook bij aanwezig, maar wordt niet genoemd in het artikel. Om technische redenen heb ik de tekst uit het artikel gekopieerd


Subcultuur steampunk begint te leven in Nederland door
een nieuw feest in Arnhem.
door Brechtje van Dam


 ARNHEM - Tandwielen, corsetten, ouderwetse vliegbrillen en historische machines. Dat kan een bezoeker van het evenement Emporium Vernesque zaterdag in Willemeen zien. Exposities, lezingen en workshops geven gasten een kijkje in de wereld van steampunk, een voor Nederland nog onbekende subcultuur.

Steampunk heeft niets met de muziekstijl punk te maken, maar alles met de sciencefictionlitera tuur uit de negentiende eeuw. Verhalen van bijvoorbeeld Jules Verne en John C. WelIs werden weliswaar geschreven in het verleden, maar bevatten elementen van sciencefiction.
Vaak werden in deze verhalen vliegconstructies en tijdmachines gebouwd en werden utopische toekomstbeelden geschetst. De subcultuur die zich hier omheen gevormd heeft, brengt deze verhalen tot leven.
De aanhangers van steampunk hebben een fascinatie voor geschiedenis, en dan met name de periode van industrialisatie en de Victoriaanse tijd. Ze kijken naar stokoude sciencefictionfilms. Ze lezen Jules Verne, kicken op antieke machines of gaan gekleed als dandy. De songteksten in hun muziek grijpen terug op dit geïdealiseerde verleden.



  ,,Steampunk wordt wel eens beschreven als nostalgie naar een tijd die nooit echt bestaan heeft”, zegt Tessa Waalderbos van Emporium Vernesque. Op het feest zijn workshops over hoe je zelf antieke kleding kunt maken, leest een schrijver voor uit zijn boek, zijn er bordspellen en kun je ouderwetse vliegbrillen bouwen, ook wel goggles genoemd. En er is muziek, na tuurlijk. ,,Emporium Vernesque iseen evenement voor het hele gezin. Je hoeft niet de subcultuur aan te hangen. Het is vooral een dag waarop je creatief bezig bent en eens een keer geen telefoon of computer gebruikt”, verklaart Waalderbos.
Volgens Alex Hoogstraten, organisator van Emporium Vernesque en een echte ‘steamer’, zoals de aanhangers van steampunk worden genoemd, is vooral de combi natie van geschiedenis en technische vooruitgang mooi aan deze subcultuur. ,,Ik voel me niet geïnspireerd door de huidige tijd. De massaproductie maakt alles saai
en kaal. In de steampunk richten we ons op tijden waarin nog ruimte was voor allerlei uitvindingen en waarin spullen op ambachtelijke wijze werden gemaakt. Een Victoriaanse klok bijvoorbeeld is prachtig om te zien om dat elk exemplaar uniek is en je het mechanisme kan zien zitten. Als je nu een klok koopt in een winkel is daar weinig bijzonders aan.”
Hoogstraten en Waalderbos snappen dat er mensen zijn die hun subcultuur niet begrijpen. ,,We worden vaak nerds genoemd, of wereldvreemd, alsof we in een fantasiewereld leven”, zegt Hoogstraten. ,,Dat is natuurlijk helemaal niet per definitie zo, maar er zit misschien een kern van waarheid in”, geeft Waalderbos toe. ,,Vaak zijn steamers mensen die het nodig hebben om o nu en dan in een andere wereld te stappen. Velen van hen hebben
een moeilijke jeugd gehad of heb ben te maken met een beperking.
De maatschappij wordt steeds killer en kouder. Veel mensen hebben daar moeite mee, niet alleen steamers. Wij verlangen naar een simpeler tijd. Dat kan geen kwaad, toch?”


Stukje broodnodige belichting van ons hoekje van de maatschappij. Of het mensen heeft overtuigd om naar EV te komen durf ik niet te zeggen, maar persoonlijk vind ik dat bijzaak. Toch weer jammer dat dit artikel aan het einde terug grijpt op de waan van de dag. 






Sunday, 17 November 2013

Verslag, Emporium Vernesque II



 

Ah, yes Emporium Vernesque. Ik leefde zo'n beetje twee maanden naar dit evenement toe. Een vermoeiende maar leerzame twee maanden waarin ik mijn persoonlijke grenzen weer heb verlegd. Dit was mijn eerste optreden als PR-man voor een organisatie en ik meen dat ik in alle eerlijkheid kan zeggen dat het vrij goed gelukt is, met wat begeleiding en tips uiteraard. Zo heb ik EV in de Gelderlander gekregen (volgt een andere keer) en heb ik omroep Gelderland op lokatie gekregen. Nooit verwacht dat het me zou lukken.


Wat de reden ook mocht zijn, EV II was een succes met een uitverkochte zaal ondanks dat deze editie werd grootser aangepakt door de toevoeging van de filmzaal in Luxor Live waar ook de creaties van tinkerers, zoals Steamer Gearhead waren tentoongesteld. Komt dat door de groeide bekendheid van EV of wordt de Steampunk gemeenschap groter? Wie weet, maar één ding is zeker, de EV is Willemeen ontgroeit... Helaas, want het is een hele fijne lokatie met toegewijde staff.

"Ik vind het een prachtig evenement," vertelde Jasper mij, één van de mensen achter Willemeen. "Wat Emporium Vernesque voor mij maakt zo bijzonder is de gecombineerde inbreng van zowel de organisatie als de bezoekers om het evenement zo sfeervol en gezellig te maken.

"Normaal gesproken staan wij op historische evenementen met onze kraam," vertelde de verkopers van Huiden en Leer,  die sieraden en dierlijke materialen verkochten. "Daar verkopen wij vooral complete objecten en hier vooral de losse onderdelen... Op de historische festivals willen vele er net wat mooier of historischer uitzien dan de rest, terwijl steamers gewoon hun creativiteit met elkaar willen delen."  

Net als vorig jaar waren er vele activiteiten op EV. Thea dueling, creatieve workshops, lezingen en natuurlijk muziek. Ik heb de eer een biertje Jean Jacques Fromage (VS) aangeboden te krijgen en  te mogen spreken over vele onderwerpen. Te veel voor mij om op te noemen, maar hij geeft mij een herkansing voor in de nabije toekomst. Een aantal dingen die ik heb opgestoken zijn, Ik heb een voicerecorder nodig voor dit soort dingen  Steampunk muziek bestaat niet (iets wat ik zelf al had besloten, maar hij beschrijft het beter. Ik kom hier een andere keer op terug) en de Steampunk gemeenschap is overal even warm en creatief waar je ook komt.
Daarnaast heb ik Major Tinker gesproken over zijn droom om een World Steampunk Convention te organiseren, Lilith vanderStorme over haar nieuwe website met verhalen, thestormewitness.com en Steamer Gearhead over zijn creaties. Allemaal gesprekken die hopelijk een staartje zullen krijgen.

Ik neem aan dat ik niet de enige zal zijn die van de huiskamersfeer gebruik heeft gemaakt om nieuwe mensen te leren kennen. De Sfeer was buiten gewoon, ondanks de kou. Al om al een groot succes dat een waardige vervolg verdient in 2014.






Monday, 11 November 2013

Verslag van Fantasymeeting Geldorp

Foto, Jean Pierre Reijnen
Weten jullie al dat Emporium Vernesque deze week in de Gelderlander zal verschijnen... Nou... Uhm. Emporium Vernesque zal deze week in de Gelderlander verschijnen... Oh, en ik ook. Ja, vooral dat laatste.

Anyway, zoals als alles komt het in vlagen deze periode, want vandaag is Steampunk ook in het nieuws gekomen. In het Eindhovensdagblad om precies te zijn waar niemand minder dan, 'yours truly' in de openingszin wordt beschreven; kom maar op met de compensatiegrappen.

Deze meet en photoshoot werd georganiseerd door Helene Smits, oa bekend van Alskaer. De meet werd georganiseerd ter gelegenheid van de afsluiting van de lustrum expositie in De Ruimte, waar Helene aan had deelgenomen. Haar bijdragen aan deze expositie waren vier Steampunk jurken met bij behorende foto's.  Deze jurken staan uit door de afbeeldingen van 19de eeuwse machines die op victoriaanse jurken zijn geprint (zie foto).

De meet begon met een lunch in de expositieruimte, De Ruimte, waar de bezoekers ook rond mochten kijken en een korte presentatie kregen van Helene. Na de lunch en rondleiding is het hele gezelschap vertrokken naar de kasteeltuin  van Kasteel Geldrop waar fotograven hun slag konden slaan... En niets vermoedende wandelaars. Na het fotomoment volgde een gezellig borrel en daar werd het mee afgesloten. Simpel, ja, maar zeker gezellig en een goede gelegenheid om mensen te leren kennen en een update te krijgen over het reilen en zeilen in de fantasy/steampunk wereld, want dat moet ik nu ook bijhouden. Volgend jaar weer wat mij betreft.

Korte update dus. Als meer wilt weten over Helene Smits en haar werk, kom naar Emporium Vernesque waar zij een lezing zal geven over Steampunk mode.






Saturday, 9 November 2013

Wat updates en Steampunk in Space: Kromore 2145

Weinig tijd gehad om iets creatiefs te schrijven deze week ivm met de voorbereidingen voor Emporium Vernesque waar ik een workshop steampunk goggles maken zal geven. Aanmelden kan nog steeds via facebook.
Daarnaast heb ik eindelijk eens de tijd genomen om 'Dankaert Lexicon' is vorm te geven, begind met (weer) een nieuw masker; de vierde in een half jaar tijd. hmmm.
Daarnaast hadden ik, samen met hoofdorganisatoren Tessa Waalderbos en Dick Zwart een intervieuw die deze week in de Gelderland verschijnen. Uiteraard zal ik jullie daarvan op de hoogte houden.   
Indien mogelijk gan ik kijken of ik misschien wat interviews kan regelen op Emporium Vernesque, maar moet ook een workshop geven, dus...
Oh, en Ruud de Korte zal zijn boek op Emporium Vernesque presenteren, dus zoek hem op in Arnhem.


Ter compensatie voor deze gebrekkig update een rollespel die waar ik al eerder van heb gehoord, maar niet eerder aandacht aan heb besteed. De voornaaste reden is dat ik gewoon geen tijd meer heb voor RPG's, laat staan daar recensies van te schrijven.

Even terzijde, ik hoop dat Tupperwaresteampunk meer auteurs zal werven om aandacht te gaan besteden aan onderwerpen waar ik geen affiniteit of tijd voor heb, zoals videospellen, RPG's, muziek mode en vooral boeken. Dus heb jij een onderwerp waar jij graag over wilt schrijven, of korte verhalen, filmpje, wat dan ook. Benader mij via mail, facebook, telefoon, postduif of subspace en dan bespreken wij de mogelijkheden.

Anyway, Kromore 2145 is één van de weinige Steampunk RPG's die momenteel worden ontwikkeld
door R.A.EX Games. Hun Kickstarter Campaine heeft meer dan 10.000 dollar opgebracht en het is de intentie om het spel in 2014 uit te geven. De playtests van het systeem, dat zich richt op de ontwikkeling van de karakters aan de hand van beroepen zijn nu in volle gang.
Wat mij erg opvalt is echter de tekeningen die zich minder richte op 'typische steampunk' en heeft gekozen voor meer gestroomlijnde ontwerpen van machines en uitrusting.
Als ik naar de boeken kijken moet ik erg denken aan de layout van Shadowrun, wat ik mooie boeken vind maar niet al te practisch.
Maar huod jij van Steampunk en settings zoals die van Dune of Star Wars, houdt deze RPG in de gaten.