Wednesday, 20 November 2013

Steampunk in de Media: Emporium Vernesque in de Gelderlander



Oké, oké. Ik heb het een week volgehouden dat EV in de krant zou komen, maar nu is het eindelijk zo ver. Het artikel van 12 november 2013 in de Arnhemse editie van de Gelderlander. Het interview werd in Willemeen afgenomen van Tessa Waalderbos en ik. Dick Zwart was er ook bij aanwezig, maar wordt niet genoemd in het artikel. Om technische redenen heb ik de tekst uit het artikel gekopieerd


Subcultuur steampunk begint te leven in Nederland door
een nieuw feest in Arnhem.
door Brechtje van Dam


 ARNHEM - Tandwielen, corsetten, ouderwetse vliegbrillen en historische machines. Dat kan een bezoeker van het evenement Emporium Vernesque zaterdag in Willemeen zien. Exposities, lezingen en workshops geven gasten een kijkje in de wereld van steampunk, een voor Nederland nog onbekende subcultuur.

Steampunk heeft niets met de muziekstijl punk te maken, maar alles met de sciencefictionlitera tuur uit de negentiende eeuw. Verhalen van bijvoorbeeld Jules Verne en John C. WelIs werden weliswaar geschreven in het verleden, maar bevatten elementen van sciencefiction.
Vaak werden in deze verhalen vliegconstructies en tijdmachines gebouwd en werden utopische toekomstbeelden geschetst. De subcultuur die zich hier omheen gevormd heeft, brengt deze verhalen tot leven.
De aanhangers van steampunk hebben een fascinatie voor geschiedenis, en dan met name de periode van industrialisatie en de Victoriaanse tijd. Ze kijken naar stokoude sciencefictionfilms. Ze lezen Jules Verne, kicken op antieke machines of gaan gekleed als dandy. De songteksten in hun muziek grijpen terug op dit geïdealiseerde verleden.



  ,,Steampunk wordt wel eens beschreven als nostalgie naar een tijd die nooit echt bestaan heeft”, zegt Tessa Waalderbos van Emporium Vernesque. Op het feest zijn workshops over hoe je zelf antieke kleding kunt maken, leest een schrijver voor uit zijn boek, zijn er bordspellen en kun je ouderwetse vliegbrillen bouwen, ook wel goggles genoemd. En er is muziek, na tuurlijk. ,,Emporium Vernesque iseen evenement voor het hele gezin. Je hoeft niet de subcultuur aan te hangen. Het is vooral een dag waarop je creatief bezig bent en eens een keer geen telefoon of computer gebruikt”, verklaart Waalderbos.
Volgens Alex Hoogstraten, organisator van Emporium Vernesque en een echte ‘steamer’, zoals de aanhangers van steampunk worden genoemd, is vooral de combi natie van geschiedenis en technische vooruitgang mooi aan deze subcultuur. ,,Ik voel me niet geïnspireerd door de huidige tijd. De massaproductie maakt alles saai
en kaal. In de steampunk richten we ons op tijden waarin nog ruimte was voor allerlei uitvindingen en waarin spullen op ambachtelijke wijze werden gemaakt. Een Victoriaanse klok bijvoorbeeld is prachtig om te zien om dat elk exemplaar uniek is en je het mechanisme kan zien zitten. Als je nu een klok koopt in een winkel is daar weinig bijzonders aan.”
Hoogstraten en Waalderbos snappen dat er mensen zijn die hun subcultuur niet begrijpen. ,,We worden vaak nerds genoemd, of wereldvreemd, alsof we in een fantasiewereld leven”, zegt Hoogstraten. ,,Dat is natuurlijk helemaal niet per definitie zo, maar er zit misschien een kern van waarheid in”, geeft Waalderbos toe. ,,Vaak zijn steamers mensen die het nodig hebben om o nu en dan in een andere wereld te stappen. Velen van hen hebben
een moeilijke jeugd gehad of heb ben te maken met een beperking.
De maatschappij wordt steeds killer en kouder. Veel mensen hebben daar moeite mee, niet alleen steamers. Wij verlangen naar een simpeler tijd. Dat kan geen kwaad, toch?”


Stukje broodnodige belichting van ons hoekje van de maatschappij. Of het mensen heeft overtuigd om naar EV te komen durf ik niet te zeggen, maar persoonlijk vind ik dat bijzaak. Toch weer jammer dat dit artikel aan het einde terug grijpt op de waan van de dag. 






No comments:

Post a Comment