Tuesday, 8 January 2013

Ben ik, Punk?

"Kleed jij je zo om een boodschap uit te dragen?” wordt mij wel eens op straat gevraagd of door collega's. ...Dat, of de vraag of ik bij een religieuze gemeenschap hoor. 
Het is een vraag die ik eerst beantwoordde met: ”Nee...” Niet bewust. Ook
als ik het er met andere Steampunkers over heb heeft de stroming geen boodschap en kan zeker niet als ideologie gezien worden.
Laten we zeggen dat ‘wij’ ons zelf niet echt punk vinden.
Maar is dat zo?

Er zij veel manieren om Steam en Punk te benaderen. Vanuit het literaire genre wordt vaak de nadruk gelegd op de tirannie van de staat en de wereldrijken die zijn groot geworden dankzij hun technologische superioriteit, niet-subtiel gebaseerd op het Britse Gemenebest.
Eén van de belangrijkste thema’s is hoe de mens de met technologie omgaat en uiteindelijk misbruikt om er zelf beter van te worden. Als we dit thema vertalen naar de subcultuur is er inderdaad een afkeer voor de manier hoe onze maatschappij is gericht op massaconsumptie waarin prachtige uitvindingen worden gereduceerd tot  nutteloze tijdverdrijvers met nummers achter hun naam.
Nu is deze zienswijze niet uniek voor Steampunk. De meeste mensen in mijn omgeving klagen over de hersenloze en soms asociale manier waarop mensen met technologie omgaan. Hardop praten door de mobiele telefoon in het openbaar, schelden over de XBox, nonstop klooien met de Iphone of Ipad, pesterijen over internet en eindeloze uren achter facebook of twitter doorbrengen zonder iets van enige relevantie te vermelden. Er worden zelf ziektebeelden aan dit soort gedrag gegeven. Allemaal de schuld van technologie!

…Natuurlijk niet.

De mens is de enige schuldige. Technologie is er om ons gelukkig te maken. Helaas heeft deze munt een keerzijde waar de media, en daarom de mens, in het algemeen maar al te graag de nadruk op legt. Ze zien het op de televisie en klagen te dan over op twitter of facebook of zetten het op hun blog hoe kut de technologie wel niet is, zoals ik nu doe…. Oh, wacht.
Liefde voor technologie is een must voor een Steampunker. Ja, het legt de nadruk op de elegante, oude, vaak  stoom aangedreven, technologie. Maar wel technologie dat moderne en zelfs futuristische handelingen uitvoeren. Stoom aangedreven cybernetische protheses bijvoorbeeld, computers, brillen… Oh God, de brillen! Zelf hoge hoeden en naaldhakken worden vaak voorzien van technische snufjes.
Kortom Steampunk is een ode aan de technologie, maar technologie zoals we het graag zouden willen zien. Mooi, elegant, creatief en avontuurlijk. Niet alleen we willen we zien hoe het werkt, tandwielen zien draaien en het geknars en gerinkel van de onderdelen horen. Het voegt toe aan onze identiteit, laat zien wie we zijn. Technologie is niet alleen bruikbaar, maar een genot om te hebben. Nog leuker is het om het zelf te maken en er trots op te zijn.

Stoom is het symbool geworden voor onze liefde voor technologie, maar is Steampunk echt punk? Hangt er van af hoe je het bekijkt… Het is romantisch en anachronistisch. Het heeft zich zeker tegen de hedendaagse trend in de technologische ontwikkelingen en massaconsumptie gekeerd… Dus ja, het is punk-achtig.
Maar hier heb ik zelf problemen mee, want Punk is, in mijn beleving, 'tegen'. Tegen autoriteit, tegen conformisme, tegen de traditionele klassen, tegen de rijken tegen de banken en alles wat de huidige maatschappij overheerst.
…Ik ben liever 'voor iets', dan 'tegen'. Ik ben voor gelijkheid, voor begrip, voor veiligheid, eigen keus en boven alles creativiteit.
Ik geloof dat Steampunk een positieve kracht is. Iets wat toevoegt in plaats van probeert te vervangen. Hedendaagse inspireert niet ondanks de wonderen die we daarmee kunnen verrichten. Dus wordt er voorbeeld genomen aan het verleden, toen vakmannen al hun kunde en liefde gebruikte om hun creaties te vervaardigen en machines praalstukken waren. Dit heeft niets te maken met een verlangen naar de wereld van vroeger. Het verleden terugbrengen brengt immers ook alle narigheid met zich mee.
Als er een tijd die ik zou willen herleven is het een heden waarin al die narigheid niet zou hebben bestaan... Dat is mijn nostalgie, de tijd die nooit heeft bestaan. Daarom voeg ik het toe aan het heden met de prille hoop dat andere mijn voorbeeld volgen. 

Dus ik denk dat dit mijn boodschap is. Maak het heden mooi door voorbeeld te nemen aan het verleden en geef technologie zijn elegantie terug.




Heb jij van dit stuk wat opgestoken? 'Like' het op Facebook of Blogger.

No comments:

Post a Comment