Dat Japanse animatie studio's zich hebben laten inspireren door Steampunk is niets nieuws. Steamboy, Porko Rosso, Howls Castle en Steam detectives zijn maar een paar voorbeelden daarvan. Anime (Janpanse tekenfilms) zijn mijn eerste echte kennismaking geweest met Steampunk en in het bijzonder de serie Last Exile.
Last Exile speelt zich af op de retrofuturistische wereld Prestor dat ik opgedeeld in koninkrijken. Prestor is lijkt op aarde, maar de verschillende gebieden worden gescheiden door enorme woestijnen, bergketens en een permanente storm genaamd de GrandStream waar alleen vogels hun weg door weten te vinden.
Het verhaal gaat over Claus Valca en zijn navigator Lavi Head, twee wezen van zeventien die als luchtkoeriers hun brood verdienen. Hun grote droom is ooit zoals hun vaders hebben geprobeerd de Grandstream te doorkruisen in de Vanship (een retrofuturistisch vliegtuig) die hun ouders en hen hebben na gelaten.
Hun ambities veranderen achter als zij tijdens een race een gewonde piloot tegenkomen die op de vlucht voor een merkwaardige witte Vanship. Als ze zijn neergestorte Vanship vinden ontdekken ze dat hij een jong meisje op zijn schoot heeft, genaamd Alvis Hammilton.
Claus en Lavi ontfermen zich Alvis, maar het duurt niet lang voordat de stervormige vanship hen weer heeft gevonden.
De twee piloten vluchten in hun oude barrel maar worden ingehaald. Deze Vanship gaat ook door als robot en schopt Claus arse, totdat hij wordt gered door Alex Row, een mengeling van Kapitein Nemo, Kurt Cobain en Mel Gibson, die eigenhandig de Robot uitschakeld.
Alex Row is de kapitein van het schip Silvervana (of Silvana afhankelijk van de vertaling). Mysterieus luchtslagschip dat ooit door het koninkrijk Anatory, waar Claus en Lavi vandaan komen, maar niet luistert naar enig gezag.
De krux van het verhaal is Alex Row en zijn gevecht tegen 'The Guild'. De rol van the Guild komt overeen met het Gilde uit de Dune serie van Frank Herbert. De bevolking van Prestor is afhankelijk van grote luchtschepen voor haar logistiek en oorlogsvoering, maar alleen the Guild heeft de kennis om deze schepen in de lucht te houden. In elk luchtschip zit een unit die door Gildeleden worden onderhouden en op elk moment het schip kan verlaten, waarop het neerstort. Elke handeling die met degelijke schepen wordt verricht moet met toestemming van het gilde, zoals oorlogvoeren. Dit is generaties lang goed gegaan, maar nu is deze organisatie overgenomen door de Megalomane Meastro Delphine die elke tegenstand heeft uitgeschakeld en nu ook de mysterieuze Exile wilt bemachtigen. Alvis Hamilton is echter de sleutel tot deze machine en de Silvervana is het enige schip die geen gildeleden aan boord heeft en daarom kan doen wat het wilt, wat Rowe een kapitein Nemo-achtige tint geeft.
Het concept van de serie is bedacht door Range Murata, die ook aan andere anime heeft gewerkt als Blue Submarine No. 6 en Shangrila. In principe had Studio Gonzo hem onbeperkt budget gegeven om iets te bedenken en gezegd. 'Ga los!' Vervolgens heeft Murata Arte Deco gecombineerd met ontwerpen en kleding uit de jaren twintig en daar een napoleontisch tintje aan gegeven wat de serie zijn unieke stijl geeft.
Daarnaast heeft Gonzo boven verwachting CGI met animatie gecombineerd. De schepen en Vanships zijn allemaal CGI, maar stoort niet met de achtergrond.
Dat gezegd te hebben is Last Exile zeer aan te bevelen. Het verhaal is niet perfect en sommige karakters verdiende meer uitgewerkt te worden. Vooral Claus is gewoon een goedzak en maakt niet veel ontwikkeling door. Dit kan echter te maken hebben gehad met het feit dat de serie twee seizoenen zou krijgen, maar halverwege is dat teruggebracht naar één.
Intussen heeft Last Exile een vervolg in manga/strip vorm Last Exile: Travelers from the Hourglass en, het tergelegenheid van haar 10-jarig bestaan uitgebrachte, Last Exile: Ginyoku no fam /of Fam the Silverwing, maar op deze serie bewaar ik voor een andere keer! ...Grom
Vond je dit artikel leuk en informatief. Like het dan op facebook of Blogspot. Ik de rechterbalk kan je ook een volger worden van dit Blog.
No comments:
Post a Comment